DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor Hatası ve Çözümleri Nelerdir?

DNS (Domain Name System) Türkçe dilimizdeki yerini (Alan Adı Sistemi) olarak almaktadır. DNS sunucu problemlerine cevap olarak araştırma yapan kullanıcıların öncelikli olarak çözüme ulaşabilmeleri için sorunun kaynağını tespit etmeleri gerekmektedir. Genellikle adreslerin güncel olmamasından kaynaklı yaşanan DNS sunucu hataları web sitesine erişimi engeller. Bu durumda kullanıcıların karşısına DNS hatası olarak çıkar.
DNS hataları birden fazla durumu içinde barındırdığından dolayı çözümün kaynağı olarak doğru tespitin yapılması büyük önem taşır. DNS sunucu hatalarının en büyük sebepleri arasında çoğu zaman yaşanan internet ağlarının sıkışması veya yazılım anlamında ortaya çözümlenmesi zor düğümlemelerin çıkmasıdır.
Antivirüs Kaynaklı Sorunlar

DNS hatası alan bir kullanıcı öncelikli olarak Windows Hata Tespit Programı’nı çalıştırabilir. Elde ettiği rapor neticesinde eğer sorun antivirüs kaynaklı bir program olarak gözüküyorsa çözüm oldukça kolaydır. Antivirüs yazılımınızın program ayarlarını değiştirdikten sonra DNS sorununu tamamıyla ortadan kaldırabilirsiniz. Antivirüs programları bilgisayarınızın ağ güvenliğini sağlamak amacıyla sürekli olarak gelen ve giden trafikleri kontrol eder ve bunları belirli oranda engelleme yetkisine sahiptir. Dolayısıyla bazı engelleme yetkileri internet bağlantınızı kesebilir veya aksatabilir. Antivirüs programınızın ayarlar kısmında yer alan Güvenlik Seviyesini Düşür seçeneğini işaretleyip bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra sorununuz çözülecektir.
TCP/IP/DHCP Sorunları

Bazen DNS hataları TCP/IP ya da DHCP çakışmaları sebebiyle de ortaya çıkabilmektedir. Bu alanda yer alan sebepler nedeniyle herhangi bir sorunla karşılaşıldığında, manuel olarak çözülmesi son derece zordur. Çünkü bu durumlar internet ve ağ bağlantısı hakkında teknik bilgiler gerektirdiğinden, yanlış veya eksik bir işlem yapılması daha kötü sonuçlar doğurabilir. TCP/IP/DHCP kaynaklı sorunlarda en sağlıklı yöntem mevcut ağ ayarlarını resetledikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlatmak olacaktır. Böylelikle bağlantı kodları ve IP değerleri sıfırlanmış olacağından, yeni kod ve bağlantılar oluşturulacağı için çakışmalar ortadan kalkar.
Router veya Modem Kaynaklı Sorunlar

Bazı kullanıcıların da karşılaştığı sorunlar dağıtıcı veya modem kaynaklı olabilmektedir. Eğer sorun bu cihazlardan kaynaklı fiziksel müdahale gerektirdiğinden, bilgisayar metotlu bir çözüm işe yaramayacaktır. Öncelikli olarak modemi kapatıp yeniden açmak işe yarayabilir. Eğer sorun hala devam ediyor ise modeme reset atma, gelen ve giden bağlantı kaynaklarını sıfırladığından işe yarayacaktır. Bu durum da sizi çözüme ulaştırmıyorsa modeminize tamamen reset atmak yeterli olacaktır. Komple reset atmak için modeminizin arkasında bulunan küçük deliğe bir iğne yardımıyla yaklaşık 3-5 saniye civarı basılı tutmanız yeterli olacaktır. Fakat unutmamanız gereken bir durum var, bu resetleme işlemi sonrasında modeminizin kullanıcı adı ve şifreniz fabrika ayarlarına geri döneceği için, kullandığınız mevcut ayarlarınızı baştan yapılandırmanız gerekir.