Sunucu

Ev Sunucusu Nedir?

Ev Sunucusu (Home Server) istemci sunuculu ağların kontrolünde çalışması için tasarlanan, hizmet anlamında normal sunuculara göre daha kısıtlı bir yapıda bulunan internet veya ağ sunucularının genel adıdır. Günümüzde ev sunucusunu genellikle ağ ve sunucular hakkında bilgi edinmek isteyen kullanıcılar tercih etmektedir. Bir kullanıcının sahip olduğu normal bir bilgisayar bile ev sunucusuna kolaylıkla dönüştürülebilir.

Ev sunucuları kendi evlerimizde bulunan bilgisayarlara çok benzese de, aslında kendisine ait farklı çeşitlerdeki görevleri yerine getirmesi için yapılandırılır. Bir ev sunucusu; verilerinizi depolama, bilgisayarlar arasındaki dosya paylaşımını yönetme, müzik, fotoğraf ve video gibi gönderimi gibi işlemleri yapabilirler. Aynı ağa bağlı diğer bilgisayarları yönetme ve dosyaların otomatik olarak yedeklenme hizmetini de kullanıcılarına sağlarlar.


Ev Sunucusunun Kullanım Amacı Nedir?

Kullanıcıların ihtiyaçlarına göre kullanım amaçları değişkenlik gösterebilmektedir. Bir örnek verecek olursak, kendi evinizde birden fazla bilgisayara sahip olduğunuzu düşünelim. Bu bilgisayarlar; eşinizin, çocuklarınızın veya akrabalarınıza ait olabilir. Bütün bilgisayarlarda ise geniş müzik veya video arşivinizin olduğunu ele alalım. Eğer bu verilerinize yalnızca bir bilgisayar tarafından erişim sağlanacak olursa, bu durum bilgisayar performansınızı büyük ölçüde düşürebilir ve ihtimal dahilinde bazı verilerinizi kaybetmenize neden olabilir.

İşte tam bu noktada bir ev sunucusuna sahipseniz verilerinize bütün bilgisayarları kullanarak ulaşabilir ve böylelikle hem bahsetmiş olduğumuz problemleri yaşamamış olursunuz, hem de daha rahat ve kullanışlı bir ortam sağlamış olursunuz. Bu sunucu üzerinden bilgisayarlarınız arasında rahatlıkla dosya aktarım işlemi yapabilir ve yedekleme özellikleri sayesinde verilerinizin kolaylıkla yedeğini alarak koruyabilirsiniz.


Ev Sunucusu Nasıl Kurulur?

Bilgisayarınızdan Ev Sunucusu Yapmak : Bir bilgisayar kullanarak bu sunucuyu kurmak istiyorsanız öncelikli olarak bilgisayarınızın bu sunucuyu kaldıracak donanıma sahip olması gerekir. Aynı zamanda verilerinizi yedekleme veya aktarma işlemleri için yeterli depolama alanına sahip olması gerekir. Aynı zamanda dosya transferi ve diğer bilgisayarların ağ yapıları ile bağlantı kurmak için yüksek miktarda internet hızı da gerekir. Eğer bilgisayarınız bahsedilen bu donanımda ise Ubuntu, Linux veya Windows Home Server gibi sunucu hizmeti sunan işletim sistemlerini kullanabilir ve kendi sunucunuzu istediğiniz ölçüde yapılandırabilirsiniz.

VPS veya VDS Satın Almak : Günümüzde yukarda bahsettiğimiz ölçekte bir bilgisayar toplamak olduğundan daha fazla maliyet gerektirebilir. Maddi ölçüde daha avantajlı olan VPS veya VDS sunucuları satın almak yararlıdır. Bu sayede hem evinizde ekstra bir bilgisayar bulundurmayacağınız için alan açmış olursunuz, hem de uzaktan erişim imkanı ve kolay kullanılan panelleri sayesinde sunucularınızı dilediğiniz gibi yönetebilirsiniz.

SkyVds Sunucu Hizmeti : Ev sunucusu hizmeti için internet sitemizdeki sizlere uygun olan sunucu paketlerimizi inceleyebilir, ihtiyacınız doğrultusunda sizlere en uygun paketlerin seçimi veya fiyatlandırması gibi detaylar için satış ve destek ekibimizle iletişime geçebilir, konuyla ilgili detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu