Hosting

Sitenizi Uçuracak Altın İpuçları

Google arama sayfalarında üst sıralara çıkmanın ve bununla bağlantılı olarak rakiplerinize tur bindirmenin en önemli yollarından birisi sahip olunan site hızıdır. Eğer ki web sitenize gerçekten emek veriyorsanız ve sıralama sonuçlarında iyi yerlere gelsin istiyorsanız, öncelikli olarak hızlı bir siteye ve akabinde hızlı açılan sayfalara da ihtiyacınız var demektir. İçerikleriniz ne kadar kaliteli ve bilgi verici olursa olsun, site yüklenme hızınız yavaşsa üst sıralara yükselmeniz çok zordur. Google’un site hızı ile ilgili sahip olduğu sıralama algoritmaları arasında 200’ün üzerinde farklı madde mevcuttur. Bunların en başında sayfa açılış hızı yer alır.

Özellikle kullanıcı deneyimi olarak bilinen kriter uyarınca, ziyaretçileri memnun etmek için mutlak suretle hızlı bir site inşa etmek gerekir. Kullanıcı deneyimi olarak bilinen husus, ziyaretçilerin web sitenizde gerçekten aradıkları şeyleri bulmaları ve sitenizi hemen kapatmamaları olarak da söylenebilir. Diğer bir ifadeyle, sitenizi tıklayanların beklerken sıkılmayacağı ve sayfalar arasında hızlı dolaşabileceği bir site tasarlanması gerekir.


1. Doğru Hosting Seçimi

Web sitelerinin adeta bel kemiği olan hosting, site hızlandırma konusunda da son derece önemli unsurlardan birisi olarak yer alır. Kalitesiz, ucuz ve sürekli hizmet değerlerinde sorun yaşanan web hosting firmaları ile çalışmak sadece site hızınızı değil, diğer sunucu ile ilgili olarak tüm performans değerlerinizi de olumsuz etkiler. Bu sebeple hosting firması seçerken kriterleri göz önünde tutmanız gerekir.

Hosting seçiminde ilk unsur firmanın size sunmuş olduğu yüksek uptime süresidir. Web site hızlandırmanın yanı sıra SEO değerleri için de önemli olan bu süre, mümkün olan en üst seviyede stabil olarak tutulmalıdır. Şayet sunucu ile siteniz arasındaki bağlantının kopması demek, aynı zamanda sitenize oalnerişimin de durması anlamına gelir. Bu durum da direkt olarak ziyaretçi sayınızın düşmesi anlamına gelir.


2. HTTP İsteklerini Azaltın

Yapılan çalışmalara göre bir web sitesinin yüklenme süresinin %80’lik kısmını, farklı bölümlerde kullanılan resim, görsel, CCS komutları ve komut dosyası indirme ile geçen süre belirler. Bu nedenle web sitesinin sahip olduğu http istekleri, yine web sayfaların hızlı açılmasındaki rol oynayan en büyük etmen olarak kabul edilir.

Web sitenizi analiz ederken Chrome tarayıcı sayesinde kaç tane HTTP isteği olduğunu görebilirsiniz. Analiz etmek için mouse ile sağ tık yapın, sırasıyla “İncele” ve “Network” seçeneklerine tıklayın. Açılan yeni pencerede HTTP istediğinin adı (name), boyutları (size), yüklenme süresi (time) karşınıza çıkar. İsteklerin sayısını azaltmak sitenizi  hızlandıracağından, tüm dosyaları gözden geçirmeli ve gereksizleri kaldırmalısınız.


3. Cache (Önbellek) Etkinleştirme

Ziyaretçiler bir web sitesine tıkladıklarında, sayfadaki ögeler bilgisayarın geçici depolama alanında saklanır. Daha sonra aynı site yeniden ziyaret edildiğinde, ilgili dosyalar indirilmeye gerek kalmadan bilgisayarın depolama alanından yüklenir. Özetle, cache sistemi web sitesindeki bütün sayfaların ve dosyaların, önbelleğe alınmış, küçültülmüştür formlarını oluşturur. Bu da veri tabanının sorgusunu azaltacağından dolaylı olarak mevcut web sitenizin olduğundan çok daha hızlı bir şekilde açılmasını sağlar.

WordPress tabanlı bir web siteniz varsa ve site hızı nasıl artar sorusuna yanıt arıyorsanız, wp hız eklentileri arasında yer alan Wp rocket & fastest cache son derece ideal site hızı artırıcı eklentiler arasındadır. Ek olarak ücretsiz kullanım seçeneği sunan Litespeed cache eklentilerini kullanmanız önerilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu