Windows ve Linux Hosting Arasındaki Farklar Nedir?

Bir web sitesi sahibi olmak isteyen kullanıcıların, öncelikli olarak hosting planlarını gözden geçirdiğini bilmekteyiz. Windows ve Linux Hosting arasındaki farklar konusundaki detaylı anlatımlarımıza göz atmaları neticesinde daha sağlıklı ve net kararlar verme doğrultusunda etkili bir adım atmaları konusunda yardımcı olacaktır.
Bir hosting firması seçmeden önce projelerinizi hangi yazılım dillerini kullanarak yazdığınız büyük önem taşır. Buna bir örnek verecek olursak; bir uygulamayı ASP dilinde yazmak istediğinizde, bu uygulamanın Windows Hosting‘de barındırılması gerekir. Fakat bir uygulamayı PHP dilinde yazmak istediğinizde ise bu uygulamanın da Linux Hosting‘de barındırılması gerekir. Dolayısıyla Windows ve Linux Hosting arasındaki farklar doğrultusunda projelerinize en uygun seçimi yapmanız, size daha sağlıklı tercihler yapmanızda büyük ölçüde avantaj sağlayacaktır.
ASP Nedir?
Active Server Pages olan ASP, “Aktif Sunucu Sayfaları” olarak Türkçe karşılığını bulmuştur.
PHP Nedir?
Hypertext PreProcessor olan PHP, “Üstün Yazı Ön İşlemcisi” olarak dilimizde yer almaktadır.
Windows Hosting mi Linux Hosting mi?
Öncelikli olarak Windows ve Linux Hosting arasındaki farkları, projelerinizde kullandığınız yazılım dilleri konusunda web siteniz için hangisinin daha uygun olacağı hakkında karar vermeniz sizler için en doğru seçim olacaktır.
• Windows ve Linux Hosting arasındaki en büyük fark, bu iki farklı sunucunun kullandığı işletim sistemleridir.
• Linux tamamen ücretsiz ve açık lisans kaynak kodlarına sahip olduğundan, kullanıcılarına büyük bir avantaj sağlar.
• Windows en çok kullanılan işletim sistemi olduğundan, internetten kaynak bulma konusunda oldukça kolaydır.
• Linux dağıtımları Windows’a göre çok daha az yer kapladığından, çalışmaları için çok fazla RAM ihtiyaçları yoktur.
• Windows çoğu geliştiricinin yazılımlarını geliştirdiği sistem olduğundan, bu yazılımlar Linux sisteminde kullanılamaz.
• Linux’un çalışma şeklinden dolayı anti-virüs yazılımlarına ihtiyaç duyulmamaktadır, kendi bünyesinde barındırmazlar.
• Windows sunucularının boyutlandırılması ve ölçeklendirilmesi gibi durumlar Linux sunucularına nazaran çok daha basittir.
• Linux sunucularda güncelleme sonrası tüm sunucular yerine sadece güncelleme alan servisin başlatılması yeterlidir.
• .NET yalnızca Windows’un yüklü olduğu sunucularda çalışabilir.
Hangisini Tercih Etmeliyiz?
Şahsınıza ait kişisel web sitesi için Linux Hosting’i tercih edebilir ve aynı zamanda cPanel veya DirectAdmin gibi panelleri kullanarak web sitenizi kolay bir şekilde yönetebilirsiniz.
Fakat kurumsal bir web sitesi doğrultusunda internet barındırma, veri tabanları, konuşma ve mesajlaşma gibi işlemlerin projelerini barındırmayı hedefliyorsanız Windows Hosting’i seçebilir ve rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Windows ile Linux Hosting arasındaki farkları, planladığınız işlerin, mevcut projelerinizin, hedeflerinizin ve web sitenizin hangi alanlara ihtiyaç duyduğu konular arasında değişkenlik gösterebilir. Bu bağlamda doğru olan hosting planını seçmeniz ve kararlarınızı netleştirmeniz konusundaki bütün durumlar için teknik destek ekibimizden yardım alabilirsiniz.